3D Yazıcıların Tarihi Gelişimi

 3D YAZICILARIN TARİHİ GELİŞİMİ

Teknolojinin ilerlemesi hayatımıza kolaylık kazandırırken iş dünyasında zaman ve para kazancımızı arttırır. Yazılı iletişimin önemli temsilcilerinden yazıcılar da yeni buluşlarla gelişiyor, işimizi kolaylaştıran özellikleriyle bize fayda sağlıyor. Nokta vuruşlu yazıcılar, mürekkep püskürtmeli yazıcılar, lazer yazıcılar ve 3d yazıcılar teknolojinin bize sunduğu güzellikler. Her birinin ayrı özelliği var ve hiçbiri tam olarak hayatımızdan çıkmıyor. İlk kullanılmaya başlanan nokta vuruşlu yazıcıları bile günümüzde kullanabiliyoruz.
Her teknolojik gelişme ilk zamanlarda pahalı ve lüks bir harcama gibi görülür. Zamanla kullanımı artar, fiyatı düşer ve ihtiyaç haline dönüşür. 3d yazıcılar ile 80’li yıllarda tanıştık, birçok bilim adamı tarafından devrim olarak nitelendirildi. Charles Hull tarafından bulunan yazıcıda SLA teknolojisi kullanılmıştır. Birkaç sene sonra bir şirket kurularak şirket adı altında satılmaya başlandı. Farklı sistemler kullanılarak başka malzemelerden 3 boyutlu şekiller oluşturuldu. Ülkemizde bir firma 3d yazıcılar üretmeye başlasa da henüz ham maddeyi dışarıdan almak zorundayız.
 
3d yazıcılar çalışma sisteminde 3d formatındaki programlarla hazırlanan dosyaların yazdırma komutuyla cihaz çalışmaya başlar. PLA adı verilen ısıyı görünce eriyen plastik malzeme bir nozuldan geçer ve yazıcının alt paneline akarak dosyadaki ölçümlere göre yukarıya doğru bir duvar örer. Yazdırma sonunda ise istediğiniz şekle kavuşursunuz. PLA ham maddesinin dışında farklı malzemeden de 3 boyutlu şekiller elde edilebilir. Lakin metal şekiller üretmek maliyet olarak epey yüksektir. Bir aracın yedek parçasını üreten firma için metal malzeme kullanılan yazıcılar bir ihtiyaçken, kendi projesini üretmek isteyen bir mühendis için bu yazıcı modeli maliyetli olabilir. 3d yazıcılar ihtiyaca göre lüks ya da zaruri ihtiyaç olabilir.
 
3d yazıcılar sanayileşme konusunda ilerleyen ülkemiz için büyük bir icattır. Mimarlar, inşaat şirketleri, metal malzeme üreten fabrikalar, hediyelik eşya imalatı yapan firmalar bu teknolojiden faydalanarak özgün ve kaliteli ürünler ortaya çıkarabilirler. Kafasındaki projeleri hayata geçirmek için materyalin olmadığını düşünen bilim insanları 3d teknoloji sayesinde belki de hayal olan soyut düşüncelerini somuta çevirme fırsatı bulurlar. Gün geçtikçe kullanımı çoğalacak yazıcıların fiyatları da düşü gösterecektir.

Makaleler

© 2014 Alo Kartuş | Tüm Hakları Saklıdır. | Web Tasarım : Pion Bilişim
Tüm isimler, logolar, resimler ve markalar karşılık gelen hak sahiplerinindir. Sadece referans olması amacı ile eklenmiş ve/veya alınmıştır.